Europarlamentarele – joc de lumini si umbre

Posted by eduardvasilache pe 30/04/2009

Europarlamentarele – joc de lumini si umbre

PD-L – salvatorii neamului, PSD – locomotiva pentru Geoana, PNL – trambulina a lui Antonescu, Corneliu Vadim Tudor – spaima hotilor cu un singur vardist.

Simpla enumerare a strategiilor de campanie dezvaluite de ziarul “Cotidianul” arata cam cata legatura este intre campania electorala pentru europarlamentare si temele fundamentale ale Uniunii Europene.

Nimic despre Controversele la zi care preocupa Bruxelles-ul si Strasbourg-ul: Constitutia europeana, revizuirea bugetului, politica fiscala.

Reactia fireasca a unui observator avizat al vietii politice de dincolo de albia Dambovitei ar fi aceea de indignare: inca o data, politicienii romani prefera mesajele rudimentare, in loc sa-si riste cateva procente de dragul unei lupte ceva mai sofisticate.

Pe de alta parte, daca invatam sa gandim cu mintea lor prin fisa postului cinica si pragmatica, cine i-ar putea condamna? Intr-o tara in care Gigi Becali isi resusciteaza cariera politica datorita unui sejur de doua saptamani in arestul preventiv, de ce s-ar mai chinui cineva sa parieze pe sofisticare si teme fundamentale?

Cata vreme nici politicienii si nici presa nu reusesc si poate nu au nici un interes sa sparga cercul vicios al derizoriului, nimeni nu poate sa spere la mai mult.

Pe de alta parte, ramane de discutat cat de eficiente sunt aceste mesaje. Incercarea simultana a PSD si PD-L de a se desprinde unul de celalalt in timp ce sunt vecine de masa la Palatul Victoria risca mai degraba sa insulte inteligenta electoratului in loc sa-i stimuleze impulsul de a stampila corespunzator.

Demersul PNL de a folosi campania ca un prim instrument de a atrage simpatie pentru Antonescu are toate sansele sa-i foloseasca doar candidatului prezidential, iar partidul sa nu se aleaga cu nimic.

Revenit la bursa electorala dupa o lipire conjuncturala de imaginea lui Becali, Vadim Tudor este dependent de rezistenta acestei unde de soc de simpatie.

In final, europarlamentarele raman ceea ce stiam cu totii ca vor fi: un test cu o relevanta incerta pentru marele experiment electoral al prezidentialelor.

Sursa: Ziare.com
Autor: Oana Dobre

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: